Fat og flaskevasking

Noe av det kjedeligste man gjør er vasking av Flasker. Fat og gjæringskar er enkle nok å rengjøre uten spesiellt utstyr, men nå er dette gjort til en lek. Flasker derimot gikk jeg fort lei av å vaske med flaskebørste. Jeg skyller alltid ølflaskene med varmt vann ganske umiddelbart etter de er tomme, noe som gjør vaskingen enklere, men fortsatt syntes jeg det var for kjedelig. For å effektivisere vaskingen gikk jeg til innkjøp av en Mark II Keg Washer for rengjøring av Corneliusfat, gjæringsbøtter, slanger, ball lock hurtigkoblinger m.m.

Mark II Keg Washer
 Mark´s Bottle Washer

Produktet leveres med en pumpe som spyler ca 22 liter i minuttet / 1320 liter i timen. Keg Washer er super for rengjøring av gjæringskarene og jeg rengjør både vanlige 30L plastbøtter og Speidel karene med denne. For best effektivitet har jeg ettermontert en CIP på toppen av spyleren. Nå er det en fryd å vaske fat og kar, men over til flaskevaskingen.

Jeg kjøpte samtidig inn tilbehøret Mark´s Bottle Washer for rengjøring av flasker. Dette gir en effektiv rengjøring av flasker, både 0,33l og 0,5l. Systemet bruker tanken og pumpen på Keg Washer og består av 8 dyser og to brett med plass til 15 flasker. Etter første omgang snur man flaskebrettet og spyler siste halvpart av flaskene. Her kan man bytte ut flasken i midten med en uvasket, eller la den få en dobbel omgang med vask. Det benyttes PBW for rengjøring i vaskeren og bruker en flaskespyler montert på varmtvannskran for skylling i varmt vann før de får en omgang med Star San i flaskepumpen før tapping.

Etter en del bruk vil jeg anbefale produktet på det varmeste, men det krever fortsatt litt arbeid med å plassere flasker, skylle og ikke minst tid. Jeg spyler alle flaskene i 10 minutter så det går da ca 20 min på vask av 15 flasker. Temperaturen på vaskevannet går raskt nedover under spylingen, så etter ca. 30 flasker bytter jeg ut vaskevannet som jeg holder på ca. 65 grader ved starten. En ideell løsning hadde vert en mulighet for å opprettholde temperaturen – men det får komme i en senere fase. (Har noen tanker her)

Nå flasker jeg ikke så mye av det jeg brygger da alt går først på fat, men det blir noen titalls flasker hver mnd. for å kunne gi bort. Det er også en helt egen følelse å hente seg en flaske hjemmebrygget øl med fine etiketter i kjøleskapet.